Карбонара – класичний рецепт пасти та 5 варіантів

Класичний рецепт карбонара – це справжнє чоловіче страву, а тому і дуже ситна. В оригіналі воно готується з гуанчиле, тобто свинячими щічками, але у нас його звикли робити з беконом.

Класичний італійський рецепт спагетті карбонара

Сфабрикувати пасту карбонара за таким рецептом зможе кожна господиня. Якщо традиційно використовуваних інгредієнтів ви не знайшли, їх завжди можна замінити.

Необхідні продукти:

  • гуанчиле, панчетта або шматочки простого бекону – 100 грам;
  • п’ять ложок масла оливок;
  • приправи;
  • 2 яйця;
  • приблизно 100 грам твердого сиру;
  • спагетті – 0,2 кг.

Процес приготування:

  • У миску викладаємо вміст яєць, злегка збиваємо їх, з’єднуємо з половиною перетертого сиру і заправляємо чорним перцем. Що залишився сир теж перемішуємо з перцем, але вже в іншій ємності.
  • Доводимо до готовності спагетті в підсоленій воді так, щоб вони не зварилися, а були трохи твердуватими.
  • На гарячій сковороді обсмажуємо шматочки обраного м’яса так, щоб білі його частини стали майже прозорими.
  • Вимикаємо вогонь, чекаємо, поки сковорода трохи охолоне, і вливаємо туди яєчну суміш. Помішуючи, доводимо до однорідності.
  • Сюди ж, в соус, викладаємо відварені спагетті, перемішуємо і перед подачею посипаємо сиром, що змішали з перцем.

Варіація карбонара з грибами

Ще один рецепт карбонара, де гриби дуже виграшно поєднуються з м’ясом і вершковим соусом.

Необхідні продукти:

  • половина цибулини;
  • 0,4 кг спагеті;
  • 150 грам бекону;
  • 20 грам вершкового масла;
  • приправи;
  • 0,25 кг грибів;
  • 0,2 літра вершків.

Процес приготування:

  • Гриби і цибулю подрібнюємо будь-яким способом, відправляємо на сковороду і смажимо, поки цибуля не стане красивого кольору і не випарується вся рідина від грибів.
  • Зменшити рівень нагріву, влити вершки, приправити обраними спеціями і тримати близько п’яти хвилин, постійно заважаючи вміст.
  • У каструлі готуємо спагетті так, щоб вони були м’якими, а злегка твердими. В іншій сковороді смажимо на вершковому маслі подрібнену на смужки бекон.
  • При подачі спочатку кладемо на тарілку спагетті, зверху — теплий бекон і поливаємо все грибним соусом.
Дивіться також:  Як замаринувати печериці в домашніх умовах – 8 рецептів швидкого приготування

Готуємо в мультиварці

Якщо ви вже не уявляєте собі процес готування без використання мультиварки, то цей рецепт точно для вас. Адже за допомогою цього приладу теж можна зробити смачну пасту.

Необхідні продукти:

  • 150 грам бекону;
  • 0,2 літра вершків;
  • сир твердий – 150 грам;
  • приправи;
  • потрібну кількість спагеті;
  • два зубчики часнику.

Процес приготування:

  • Виставляємо на приладі режим «Випічка», викладаємо в чашу нарізаний на шматочки часник і бекон або інший м’ясний продукт. Все це смажимо близько 10 хвилин.
  • Додаємо вказану кількість вершків, заправляємо спеціями (наприклад, чорним перцем) і тримаємо в чаші, трохи помішуючи, поки вміст не стане більш густим і схожим на соус.
  • Сир натремо на тертці, відправимо до решти інгредієнтів, перешкодимо і дамо йому повністю розчинитися.
  • Зверху на підготовлені компоненти кладемо спагетті. Їх потрібно повністю покрити чистою водою і переключити чудо-піч у відповідний режим на чверть години.

З куркою під вершковим соусом

Дуже смачний рецепт приготування звичайних макаронів з того, що обов’язково знайдеться вдома. Просто, бюджетно, але результат неодмінно порадує.

Необхідні продукти:

  • 100 мілілітрів вершків;
  • приправи;
  • 0,3 кг спагеті;
  • два зубчики часнику;
  • 50 грам пармезану;
  • три яйця;
  • 200 грам курячого філе.

Процес приготування:

  • Курку промиваємо, подрібнюємо на шматочки невеликого розміру і викладаємо на добре прогріту сковороду. Заправляємо спеціями і смажимо до красивого золотистого кольору.
  • В процесі обсмажування додаємо до м’яса нарізану часник, а коли вона буде майже готова, вливаємо вершки. Зменшуємо вогонь і тримаємо на плиті, поки вони трохи не загустеют.
  • Відварюємо спагетті до твердоватого стану в киплячій, підсоленій воді. Потім відправляємо їх до курку, перемішуємо, а зверху покриваємо соусом, приготованим з збитих яєць, тертого сиру і приправ.
Дивіться також:  Тісто для пельменів на воді класичне – 8 смачних рецептів у домашніх умовах

Залишається загасити страву ще дві хвилини, і воно готове до подачі на стіл.

Як приготувати без вершків?

Звичайно, карбонара з вершками набагато смачніше, насиченішим, ніжніше і взагалі вони обов’язково присутні у класичному варіанті, але якщо з деяких причин немає можливості використовувати саме їх, то варто розглянути інший варіант.

Необхідні продукти:

  • 0,25 кг спагеті;
  • приправи;
  • бекон – 0,1 кг;
  • яйце;
  • 50 грам будь-якого твердого сиру;
  • ложка оливкової олії.

Процес приготування:

  • Для початку доводимо до готовності макаронні вироби, не забуваючи посолити воду.
  • У сковороді нагріваємо оливкову олію, кладемо туди порізаний на бруски бекон і смажимо, поки його білі частини не стануть майже прозорими.
  • Яйце трохи збиваємо, можна додати туди чорного перцю, і з’єднуємо цю масу з гарячою пастою. Даємо їй постояти, так щоб яйце взялося і побіліла.
  • Потім туди ж кладемо бекон — він зробить яйце вже не сирим, але при цьому соковитим. Зверху посипаємо натертим сиром і добре перемішуємо до однорідності, так щоб він підтанув від гарячих продуктів.

Як готувати класичний соус для пасти карбонара?

Є багато варіацій соусів для цієї страви, але, звичайно ж, найкращий, смачний і найбільш підходящий – традиційний, який придумали італійці.

Необхідні продукти:

  • 150 грам бекону;
  • 0,2 літра вершків;
  • оливкова олія – ложечка;
  • 2 зубчики часнику;
  • чотири жовтка;
  • близько 60 грам будь-якого твердого сиру;
  • спеції.

Процес приготування:

  • Масло потрібно прогріти на сковороді. Викладіть туди роздавлений часник, краще всього пропустити його під пресом. Потримайте пряну масу на сковороді, поки вона не зарум’яниться.
  • Перетворіть бекон в тонкі смужки, з’єднайте з часником, смажте приблизно п’ять хвилин. Білі частини повинні стати прозорими, а червоні – красивого золотистого кольору.
  • Жовтки трохи збийте, з’єднайте з вершками і злегка підігрійте. Коли повинен буде піти процес кипіння, викладіть туди бекон з часником і потримайте дві хвилини на вогні. Приправте перцем, покладіть заздалегідь перетертий сир і перемішайте.
Дивіться також:  Фрикадельки в томатному соусі – 5 рецептів